DOBRONAK

Gyógyító, csodatévő magyar erdő-  Ezrek keresik fel Dobronakot

http://www.femina.hu/utazas/gyogyito_csodatevo_magyar_erdo

Dobronak egy csaknem teljes mértékben magyarok lakta falu a szlovéniaMuravidéken, épp a határon. Mivel a helyi nemzeti identitás igen erős, és többségében magyar szót hallani az utcákon, a közigazgatási területét leszámítva magyar vidéken a hazai utazók épp úgy otthon érezhetik magukat, mint pár kilométerrel távolabb, az országhatárokon belül.

Az egykoron az Esterházyak fennhatósága alá tartozó település ma épp olyannak tűnik, mint bármelyik álmos kis község: az utcákon idősek sétálnak csendesen a főtéren álló templomba vagy a szomszéd utcába a legújabb hírekért, az itt lakók többsége mezőgazdaságból él, a szántóföldeken túl pedig sűrű erdő kezdődik. Mindezek ellenére évente több ezren keresik fel Dobronakot, hogy a tóparton álló titokzatos fák között gyógyírt leljenek súlyos testi vagy lelki betegségeikre.

 

Misztikus energiamezők

falu határában található Bakonaki-erdőben érezhetőgyógyító energiákat a helyiek régóta ismerik, ám azokat nemrég a tudomány is megerősítette.

26 számozott oszlop jelzi a kimért, pozitív energiasugárzású Hartmann-pontokat, melyek a Föld mágneses hálójából sugározzák gyógyítóenergiájukat, és orvosolják a legkülönbözőbb fizikai és mentális problémákat.

Az erdőben álló Mária-szobornak a helyiek szerint a lourdes-i energiákhoz hasonló a kisugárzása, és különösen a szívpanaszokra van jó hatással.

A helyiek régóta járnak ide imádkozni, de az utóbbi időben már zarándokutakat is szerveznek a szoborhoz. A megszámozott gyógyító pontokról azt is feljegyezték, melyik milyen betegséget kezel.

A skála igen széles, a pozitív energiák jótékony hatással lehetnek az epe- és vesebetegekre, az érszűkületi panaszokra, a reumára, a köszvényre, a légzési megbetegedésekre, a migrénes panaszokra, a szív-, szem- és fülproblémákra, az emésztési zavarokra, a különböző gyulladásokra, az allergiára és a csontritkulásra, de a hely meglátogatását súlyos betegeknek vagy valamilyen függőségtől szenvedőknek is ajánlják.

Minden pont gyógyít valamit

A pontok jótékony hatása a helyiek szerint már rövid idő elteltével is érezhető, elegendő 8-30 perc, attól függően, hogy melyik energiaponton tartózkodsz. Különös, hogy az egyik legerősebb energiaáramlást a Szent Vid-kápolnánál mérték, azon a helyen, ahol már évszázadokkal korábban is templom állt.

A II. világháború idején az erdőben bujkáló partizánok súlyosan megrongálták a kápolnát, ám a háború vége felé különös dolog történt: egy partizán súlyosan megsérült, és utolsó erejével a kápolnához vonszolta sérült testét, hogy menedéket leljen éjszakára. Eljött a reggel, ő pedig súlyos sebei ellenére életben maradt, így a háború után személyesen gondoskodott a kápolna felújításáról. Azt beszélik, azon az éjszakán olyasvalamit élt át, ami gyökeresen megváltoztatta életét.

Ha felkeresed a számodra ideális energiapontot, odaérve lazítsd el a tested, ülj le kényelmesen a földre anélkül, hogy keresztbe tennéd a kezed vagy a lábad, és lélegezz mélyen, de erőlködés nélkül. Engedd, hogy a pozitív energia átjárja a testedet, ne beszélgess, és ne is gondolkodj, csak élvezd a feltöltődést!

Legendák földje

Bakonaki-patakból – melyben a helyiek szerint zöld ruhás, zöld hajú vízi tündérek élnek – mesterségesen duzzasztott tó oázisként látja el vízzel a környező növény- és állatvilágot, nem meglepő tehát, hogy egészen ritka fajok is megtalálhatóak erre, például még egy orchideafajta is honos a környéken. Az idelátogatókat így nemcsak a csodás gyógyulások ígérete vonzza, de sokan keresik fel az erdőt a buja növényzet és a különös gombafajok miatt, a Bakonaki-tó pedig mágnesként vonzza a kirándulókat. A helyiek szerint a tó helyén egykor szántóföld volt, amit az erdőben élő titokzatos szerzetesek műveltek, akikről azóta is sok legenda kering a helyiek között.

Dobronak csodái

 

Ha a gyógyító erdőt veszed célba, előtte vagy utána magát Dobronakot is fedezd fel – ha sétálgatsz egy kicsit a dimbes-dombos utcákon, és szóba elegyedsz a helyiekkel, hamar rá fogsz jönni, hogy a falun belül is jócskán akad látnivaló. A Dobronaki-hegy lankáin például számos borospince, felettük pedig kisebb-nagyobb szőlőskertek találhatók, a hegy tetejéről pedig csodálatos kilátás nyílik a Muravidékre.

Paphegy tetején áll a Szent Orbán-kápolna, ennek lábánál pedig egy szőlőtőke nő, ami – a helyiek megesküsznek rá – a világ legősibb szőlőtőkéjének leszármazottja. Ha érdekel a borászat, akkor semmiképpen ne mulaszd el az ampelográfiai kert meglátogatását, ahol megismerheted a különböző szőlőfajták eredetét és besorolásukat is.