MAGYAR OLDALON

 Állatsimogató Fenyvespuszta

Csikós bemutató és pusztaprogram magyaros vendéglátással


Magyaros virtus, csikós hagyományaink felélesztése és egy kis betyárromantika – ezt kínáljuk Önöknek Fenyvespusztán, ahol az Állatsimogató területén júniustól csikós bemutatóval, a magyar puszta életével ismertetjük meg vendégeinket.
Legyen részese Ön is látványos programunknak, élje át a magyar puszták mindennapi hőseinek életét, és tegye el kellemes, nyári élményei közé lovasaink lélegzetelállító, izgalmas, egyben humoros bemutatóját!
Ízelítő a program kínálatából:

Puszta ötös hajtás,

Lovak ültetése, fektetése , 

Betyárok különféle lovas ügyességi versenye,

Ostorparádé,

Népi játékok és vetélkedő,

Pálinka, bor és mangalicazsíros kenyér kínálás,

Ingyenes lovaglás és póni lovaglás a csikós bemutató végén

Állatsimogató – Fenyvespuszta

Nálunk, a fenyvespusztai állatsimogatóban közelebbről is megismerkedhetsz a puszta állataival! Szeretettel várnak játékos kedvű, új barátaid, a bivalyok, kecskegidák, lovak, pónik, csacsik, nyuszik, kismalacok, kiskutyák, kiscicák és még sok más kíváncsi állat.

Majorunkat Zala megyében, – a közkedvelt kis-balatoni kirándulóhely és horgászparadicsom – a Kányavári-szigetbejáratával szemben találod, Balatonmagyaród község határában. 

Állatsimogató Fenyvespuszta

Jegyárak:

Gyermek (3-14): 300 HUF/fő
Diák (14-18): 400 HUF/fő
Felnőtt (18-): 500 HUF/fö

Az Állatsimogató mindennap 0900 -től 1800-ig várja kedves látogatóit.

Telefon:
+36 30/ 287 02 49
+36 20/ 998 07 70
+36 30/ 340 18 21

E-mailinfo@fenyvespuszta.hu
Web: www.fenyvespuszta.hu
Cím: Balatonmagyaród
Fenyvespuszta
8753

Zalakarosi bortúra út

Zalakarosi bortúra út

 

Zalakarosi bortúra-útBarangolja be Zalakaros legszebb szőlőhegyes vidékét kerékpárral vagy gyalogszerrel!
A borospincékkel és a csodálatos panorámával szegélyezett út a túrázok kedvelt útvonala, ahol az elfáradt vándort szívesen megkínálják egy pohár jó zalakarosi borral.A bortúra út állomásai:
Bazsó Pince K, Cs, Szo,V 16-20
Kilátó Borozó 10-22
Szent Orbán Borozó12-22
Arany Pince 15-19 h
Csire Pince
Látnivalók:

1. Kilátó
2.Szent Orbán szobor, hegykapu
3.Pince sor
4.Csire pince, fogadalmi kő kereszt
5.Török les, kilátópont
6. Présház,bormúzeum
7.Határ út
8. Malom-árok patak
9.Pálos malom, Zsohár kúria
10.Bújdosó forrás és tó1. Szent Orbán szobor, hegykapu
Szent Orbán a szőlő és a hegy védőszentje, fából faragott szobra 1996-óta áll a hegykapuban.
A szobor Gepard Nyikoláj műve .
Orbán, népiesen Urbán Pápa i.u. 230-ban szenvedett vértanúhalált a kor keresztény üldöztetéseinek során. 1996 óta tartanak Orbán napján  Istentiszteletet, amikor borral meglocsolják Szent Orbán szobrát, hogy bő termést hozzon .
2. Pincesor 
Szent Orbán út és a Határ utat mindkét oldalon szépen rendbetartott öreg borospincék, szőlőültetvények és gyümölcsösök szegélyezik. A csodálatos panoráma végigkísér.3. Csire pince, fogadalmi kő kereszt
A pince a szőlőhegy egyik gyöngyszeme. Napjainkban szépen felújítva a karosi szőlőhegy egyik nevezetessége ahol szívesen megkínálják a betérő vendéget egy pohár jó zalakarosi borral. A kőkeresztet 1920-ban állította Németh József és felesége Balhási Anna. A családnak sokáig nem született gyermeke, ezért megfogadták, ha Isten megajándékozza őket egy utóddal akkor ott azon a helyen keresztet állítanak Isten dicsőségére. Egy év múlva Anna fiúgyermeknek adott életet akit Jánosnak kereszteltek. A család boldogan teljesítette fogadalmát.

4. Török les,  kilátópont
A török időkben nem volt nyugalmas a község élete. A komári (ma Zalakomár) vár közelsége miatt sokat szenvedtek a törökök, a nyugati zsoldosok, de nem különben a végváriak-elsősorban élelemszerző-zaklatásaitól.
A török seregek többször átvonultak Karoson feldúlták és felégették a falut. A török elől az erdőbe  menekülő lakosság innen leste ki, hogy mikor térhetnek vissza lakhelyükre. A kanizsai várkapitány Thury György  a környéken portyázva többször ütött rajta innen a törökökön.

5.Határ út
Az út érdekessége, hogy jobb kéz felől Zalamerenyéhez tartozik a terület, míg bal kéz felől Zalakaroshoz.
A gyönyörű panoráma végigkíséri az utat.

6. Malom-árok patak 
A patak a határvonal Zalakaros és Garabonc között a  Kerecsenyi dombok között ered és a Kis-Balatonba ömlik.7. Pálos malom, Zsohár kúria
Egykor a pálos rend tulajdonába tartozó vízimalmot az 50-es években államosították .
Az állaga mára nagyon leromlott felújításra szorul. 1933-ban Német Nándor főmolnárt halálos baleset érte, javítás közben az egyik fogaskerék elkapta és  nekivágta az oszlopnak, azonnal  szörnyet halt.
A helyiek szerint szelleme azóta is visszajár, néha hallani vélik a malomkerék csikorgását és a főmolnár fájdalmas kiáltását.
A malom és a hozzá tartozó nagyon szépen felújított Zsohár kúria igazi értéke a tájnak.
8. Bujdosó  forrás és tó, Zsivány forrás vagy betyár
A török elől az erdőbe  menekülő lakosság itt talált menedéket amíg a török elvonult. Sajnos nem mindegyik térkép jelöli. A zalai erdészek még 1976-ban építették ki a forrást. Nemrég tűzrakó helyet és pihenőpadokat helyeztek el a forrást felkereső turisták számára.A ”sötét zala„ kifejezés a hiedelmekkel ellentétben onnan ered, hogy a sűrű zalai erdők kedvelt búvóhelyei voltak a betyároknak. Itt könnyen eltűnhettek az őket üldöző pandúrok elől. A forrás kedvelt búvóhelye volt a híres somogyi betyárnak Sobri Jóskának is.